Dagens mad,  Smag på Vietnam

De handlende i Hanoi’s gamle bydel

Når man skal handle i Hanoi og søger noget specielt, så skal man vide hvilke varer der handles hvor. Gaderne er lidt som et stormagasin, hvor nogle gader samler handlende med fødevarer, andre har værktøj, sko eller køkkenudstyr.

Vi besøgte blandt andet Gia Ngu street som er det lokale sted for fødevarer. Man ser folk med poser, der besøger favoritbutikkerne og man ser mange på scooter, der trækker ind til fortovet for at se varerne an. Det er ikke usædvanligt at der bliver handlet uden at scooteren forlades. Man ser i øvrigt scootere alle steder og de er for nogle forlængelsen af den menneskelige krop og kan køres alle steder og kan transportere alt!  

Et par poser på styret er ikke noget problem og en scooter kan læsses i flere meters højde og længde, når der er behov for det. Færre og færre bruger cyklen og det er efterhånden kun nogle af damerne fra markedet eller ude fra landet, der har cyklen med. Man må sige der desværre er for mange scootere og især på markederne og de små gader, men styret i Hanoi arbejder på at begrænse antallet.


Nogle frugter handles fra cykler eller fra små vogne. Mange handlende på gaden finder man samme sted hver dag og på deres faste pladser eller i deres faste gade. Man skal se sig godt for og man skal eksempelvis kende sin grønthandler godt, så man ved hvor varerne kommer fra. En dame fra Hanoi, som vi kørte i bus med, havde varer med tilbage fra provinsen. For hende var der for mange sprøjtede grøntsager og frugter fra Kina blandt varerne i Hanoi.


Der er forskel på kølængden ved butikkerne og man kan se de handlende og kunderne kender hinanden. Den ene er måske god til svinekød og en anden har den bedste opskrift på marineret svineskank.


Slagteren har det ene lokale og købmanden det næste. Købmanden har alt i saucer og tørre varer


De små butikker er delt ind efter råvarerne de sælger som fjerkræ, grønt eller kød. Kyllinger er friskslagtede eller levende. De kan så købes ferske i hele stykker eller parterede. De kan også være glaserede som en pekingand. Intet går til spilde og de rester der er og skroget skal bruges til nudelsuppen. Ikke mange steder får man så frisk kylling og typisk købes der kun råvarer til det næste måltid på dagen.


Nogle varer kræver nok en lokal tolk og en nærmere forklaring. Færdigretter finder man i nogle af gryderne med eksempelvis marinerede eller stegte fisk eller det kan være svineskank i en karamelagtig sauce. Forskellige typer af forårsruller bliver enten stegt og pakket i æsker eller de kan tages friske med hjem til stegning.


At købe ind til dagens måltider i små specialiserede butikker var også virkeligheden i Danmark for år tilbage. I dag gør vi vores indkøb i supermarkedet eller måske på nettet og leveret til døren. En sjælden gang besøger vi måske en specialiseret fiskemand, slagter eller grønthandler og det kan være, vi er heldige at have en slagter i supermarkedet.

Det er inspirerende at se en fødevarekultur, som den man finder i Hanoi. Der er få timer fra friske råvarer til bordet, der er masser af færdige retter og take-away, der er mange små specialiserede butikker og det behøver ikke være så kompliceret. Havde der været en lille café,  ville vi have nydt bare at sidde med en kop vietnamesisk kaffe og betragte de handlende en times tid eller to.


Abonnér på Madkalender.dk

Få nye opslag som den første!

Join 77 other subscribers

Vi hører gerne fra dig