Andesteg til juleaften
Andestegen kan tilberedes på mange forskellige måder. Steg anden lige før servering, lav den langtidsstegt eller steg den om formiddagen. Med denne opskrift er du klar i god tid, fordi anden er stegt om formiddagen. Man kunne tro at anden så bliver kedelig eller ikke lige så god som en friskstegt, men det er nu ikke vores erfaring og derfor er denne opskrift på jule-ande-steg vores favorit
Andesteg stegt i god tid
Vi har lavet en lidt detaljeret opskrift på en god andesteg, der steges i god tid, så du ikke skal stå med udskæringen, brune kartofler og alt det andet på samme tid.
personer
Ingredienser
Til andestegen
- 1 stk and ikke under 3 kg
- 2 stk syrlige æbler
- 15-20 stk svesker
- salt og peber
Til andesauce
- hals, kråse, vingespidser og hjerte skulle gerne følge med anden
- 1 stk løg
- 1 stk gulerod
- 1 l vand
- 50 g smør
- 1/2 spsk hvedemel
- 2-3 dl fløde
- 2 tsk andeboullion
Sådan gør du
Klargøring
- Hvis anden er frossen, så lad den tø op 2 dage før. Den skal gerne tø langsomt op og i køleskabet tager det 2-3 dage, før den er helt tøet.
- Dagen før pakkes anden ud. Flern indmaden, gumpen (halestumpen) og eventuelt overskydende fedt. Klip det yderste vingeled af. Der skal være ekstra skind ved de to åbninger, ellers er det svært at lukke stegen fyldt med æbler og svesker. Pak anden i stor frostpose og sæt på køl.Pak indmaden i en frostpose, så den er klar til der skal laves sauce. Sauce kan laves dagen før eller om morgenen inden servering.
Andesauce
- Start med at smelte en klat smør i en gryde og brun derefter indmaden. Klip hals i lidt mindre stykker og brun sammen med hjerte, vingespidser og kråse. Leveren plejer jeg ike at bruge til sauce.
- Stykkerne skal brunes og der må gerne sidde lidt karamelliseret "smag" på bunden af gryden. Smøret og stykkerne må ikke blive brankede på grund af for høj varme, da det smager igennem senere.
- Hæld vand over (ca 1 l) og lad det passe sig selv ved svag varme i 1-2 timer. Si fonden og køl den ned, hvis du laver den i god tid eller forsæt med at lave sauce.
- Lav en opbagning ved at smelte 25 g smør i en gryde og tilsæt 3 spsk mel. Melet vil opsuge smøret og blandingen skal have lov at stege 1-2 minutter, så det bliver lysebrunt. TIP: Det er vigtigt for at saucen ikke skal smage af mel.
- Hav andefond klar og rør lidt i melblandingen med et piskeris. Tilsæt jævnligt lidt mere af fonden og lad det koge op under omrøring før du tilsætter mere. TIP: Igen det er vigtigt at saucen får lov at komme op og koge for at saucen ikke smager af mel.
- Nu er det tid til at smage på saucen inden du tilsætter mere.Hæld 2-5 dl fløde i saucen og lad den passe sig selv ved lav varme. Når anden er stegt kan du hælde den siede kraft der ligger i bradepanden under anden over i saucen. Fedt skal skummes fra inden.Tilsæt lidt gastrik (se opskrift - men inddampet rødvin, eddike og sukker). Er smagen der ikke så prøv med lidt Dijon sennep, lidt sukker, lidt andeboullion eller lidt ribsgelé.Vent med salt og peber til sidst, så saucen ikke ender med at være for salt.
Stegning
- Start med ovnen på 250°C. Dup andestegen med køkkenrulle så den er tør.Drys lidt salt og peber inden i anden og fyld anden med æbler og svesker. Luk med kødnåle eller træpinde.
- Den tørre and smøres med smeltet smør og drysses med salt og peber over det hele. Læg anden (evt. to) på en rist over en bradepande i ovnen, med brystet nedad. Brun bagsiden i 20 min. ved 250°C.TIP: Jeg bruger smør, da det bliver fint brunt i modsætning til olie og lignende
- Tag anden ud efter 20 min. Vend stegen forsigtigt uden at den går op eller der går hul i skindet. Skru ned på 160°C og sæt anden i ovnen med brystet opad. Hæld ca. 1/2 l kogende vand i bradepanden. Steg i 2 1/2 time ved de 160°C. Hold øje med anden og tiden varierer efter størrelse. Den er klar når lårene løsner sig fra kroppen og når saften er klar.
Udskæring
- Lad anden køle lidt af og start med at skære lårene fri helt om på ryggen. Del derefter i over- og underlår.
- Skær brystet fri fra brystbenet i midten og løsn kødet forsigtigt ind til skroget. Skær bryststykket i 4-5 dele.
- Skær andre stykker af skroget og tage æbler og svesker ud og gem til serveringen
- Anret alle stykkerne i en bradepande med æbler og svesker. Pensl med andefedt og tildæk tæt med staniol
Inden servering
- Den udskårede and i bradepanden varmes ca. 45 min v/ 100°C varmluft ell. 125°C i almindelig ovn. Jeg vil anbefale varmluft hvis muligt, så varmen fordeles bedre.Tag anden ud og skru op til 200°C, når ovnen er varm fjernes staniolen og anden sættes ind igen og skal stege ca. 15 min. Se om den er sprød og giv eventuelt det hele nogle minutter under grill. Men pas på, da det kun er få minutter og stegen kan meget hurtigt blive tør eller brændt.
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var!
Vi håber det giver dig en god vellykket andesteg og en god sauce.
Andre relaterede opskrifter:
Gastrik til tilsmagning af saucen