Sådan laves surdej til brødbagning
Smagen af gær, når man selv bager, bliver ikke vores favorit og derfor eksperimenterer vi lidt med surdej eller med fordej, der ikke kræver så meget bagegær.
Surdej er ret enkel at lave og bruge til bagning så længe man passer den løbende.
Tag et rent glas eller glaskrukkemed låg. Vi bruger et glas med en pakning og glaslag med clips. Det betyder at låget kan lægges på uden at lukke det. Det er jo en gæring, så luft skal gerne kunne slippe ud, så der ikke bliver overtryk.
Surdej kan fryses og tørres, hvis man i længere tid ikke skal bruge den.
Sådan laver du selv surdej til dit bagværk. Det er ikke sikkert din surdej lykkes første gang, så start eventuelt to glas op samtidig og stil dem to forskellige steder.
Surdej
Ingredienser
Dagligt tilsættes
- 1 dl lunkent vand
- 1/2 dl hvedemel
- 1/2 dl rugmel
Sådan gør du
Dag 1
- I et rent glas der er godt skyllet, så al opvaskemiddel er væk tilsættes vand og mel. Rør rundt og læg låget på klem. Lad glasset stå ved stuetemperatur så gær og bakterier fra luften kan komme til dejen. Læg eventuelt en plastikskål på hovedet over glasset.Har du en lille ske eller gaffel, kan den med fordel blive i glasset og letter omrøring
Dag 2
- Måske er der luftbobler allerede. Tilsæt igen vand og mel.
Dag 3
- Mad surdejen endnu engang med vand og mel
Dag 4 og fremover
- Der skulle gerne være bobler og en lidt syrlig duft, der kan minde om gærede æbler. Surdejen kan bruges nu.Dejen kan opbevares i køleskabet uden at låget lukkes lufttæt. Mad surdejen hver 3-4 dag og gerne dagen inden du skal bage med den.Så nemt er det.
Når surdejen efter nogle dage bobler og begynder at dufte, så er det tid til at bage. Du kan bruge surdejen i de fleste brødopskrifter ved at tilsætte 1-2 dl surdej og lidt mindre gær. Surdejen passer bedst til brød der hæver lang tid.
Prøv vores opskrifter:
Langtidshævede hvedeboller, Verdens bedste brød i römertopf eller nemme morgenboller