Nem béarnaisesauce der er svær et skille
Er den fransk eller er den dansk? Jo bearnaise sauce er en fransk opfindelse (La sauce béarnaise eller la béarnaise) og kommer fra Paris-området. Der findes et område der hedder Béarn nede ved den spanske grænse i den vestlige ende af pyrenæerne og nogle tror fejlagtigt bearnaisen kommer her fra. Men den har en anden historie, hvor den ved et tilfælde blev skabt den 24. august 1837 af Collinet, kok i restauranten Pavillon Henri IV, i Saint-Germain-en-Laye, der ligger ved Seine floden.
Det er ikke svært at lave en béarnaisesauce og saucen smager fantastisk, men den er lidt besværlig da den skal laves lige inden servering og kræver omrøring og opmærksomhed.
Mange danskere er vokset op med pulver béarnaise eller variationer fra dåse eller glas og den kan godt adskille sig en del fra den ægte vare. Nogle vil sammenligne den med den typiske pulver béarnaise og synes den ægte vare er “forkert”.
Nem bearnaisesovs der ikke skiller så nemt
Equipment
- Vandbad En bain marie skål eller blot to gryder der passer ind i hinanden
Ingredienser
- 125 g smør
- 0,25 l piskefløde
- 4 stk æggeblommer
- 2 spsk bearnaiseessens
- 1 knsp salt
- 2 spsk tørret estragon eller frisk!
- 1/2 stk citron. saften af
Sådan gør du
- Det er nemmest at styre temperaturen, hvis det laves over et vandbad, men det kan sagtens lade sig gøre i en gryde. Vandbad laves ved at sætte en mindre gryde ned i en større og hælde vand i bunden af den yderste. Vand koger ved 100° C så den inderste gryde med saucen kommer ikke over denne temperatur og det er nemmere at styre saucen
- Smelt smør i en lille gryde.
- Tilsæt piskefløde og alle de andre ingredienser, undtagen æggeblommer, under omrøring.Smag og juster med salt bearnaiseessens, citron eller estragonSaucen kan stå et stykke tid, når der ikke er tilsat æggeblommer endnu. Derfor kan man vente med blommerne til kort før saucen skal være færdig og serveres
- Der skal piskes/røres fra start til slut når æggeblommerne tilsættes. Smag evt. til med lidt mere bearnaise essens eller estragon.
Prøv bearnaisesauce til nyretapper eller et stykke perfekt stegt oksefilet