Opskrifter,  Saucer og marinader

Nem béarnaisesauce der er svær et skille

Er den fransk eller er den dansk? Jo bearnaise sauce er en fransk opfindelse (La sauce béarnaise eller la béarnaise) og kommer fra Paris-området. Der findes et område der hedder Béarn nede ved den spanske grænse i den vestlige ende af pyrenæerne og nogle tror fejlagtigt bearnaisen kommer her fra. Men den har en anden historie, hvor den ved et tilfælde blev skabt den 24. august 1837 af Collinet, kok i restauranten Pavillon Henri IV, i Saint-Germain-en-Laye, der ligger ved Seine floden.

Det er ikke svært at lave en béarnaisesauce og saucen smager fantastisk, men den er lidt besværlig da den skal laves lige inden servering og kræver omrøring og opmærksomhed.

Mange danskere er vokset op med pulver béarnaise eller variationer fra dåse eller glas og den kan godt adskille sig en del fra den ægte vare. Nogle vil sammenligne den med den typiske pulver béarnaise og synes den ægte vare er “forkert”.

nyretap stegt bearnaise

Nem bearnaisesovs der ikke skiller så nemt

Henrik
Sådan! En nem bearnaise, der ikke skiller så nemt! Det er ikke helt den originale opskrift, men den har en god smag og er tæt på en ægte bearnaise. Denne udgave laves som en bearnaise og der tilsættes piskefløde. Saucen bliver knap så fed men har den gode smag.
5 fra 1 stemme
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 10 min
Ret sauce
Køkken Dansk, Fransk
Antal 4 personer

Equipment

  • Vandbad En bain marie skål eller blot to gryder der passer ind i hinanden
4 personer

Ingredienser
 

  • 125 g smør
  • 0,25 l piskefløde
  • 4 stk æggeblommer
  • 2 spsk bearnaiseessens
  • 1 knsp salt
  • 2 spsk tørret estragon eller frisk!
  • 1/2 stk citron. saften af

Sådan gør du
 

  • Det er nemmest at styre temperaturen, hvis det laves over et vandbad, men det kan sagtens lade sig gøre i en gryde. Vandbad laves ved at sætte en mindre gryde ned i en større og hælde vand i bunden af den yderste. Vand koger ved 100° C så den inderste gryde med saucen kommer ikke over denne temperatur og det er nemmere at styre saucen
  • Smelt smør i en lille gryde. 
  • Tilsæt piskefløde og alle de andre ingredienser, undtagen æggeblommer, under omrøring.
    Smag og juster med salt bearnaiseessens, citron eller estragon
    Saucen kan stå et stykke tid, når der ikke er tilsat æggeblommer endnu. Derfor kan man vente med blommerne til kort før saucen skal være færdig og serveres
  • Der skal piskes/røres fra start til slut når æggeblommerne tilsættes. Smag evt. til med lidt mere bearnaise essens eller estragon.
Keyword klassiske retter
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var!

Prøv bearnaisesauce til nyretapper eller et stykke perfekt stegt oksefilet


Abonnér på Madkalender.dk

Få nye opslag som den første!

Join 73 other subscribers

Vi hører gerne fra dig