Vi har lavet en detaljeret opskrift med gode fif til de bedste kåldolmere. Der skal helst bruges hele hvidkålsblade og det får man nemmest ved at koge hele hvidkålshovedet og derefter skille bladene fra.
Ret Hovedret
Køkken Dansk
Forb. tid 1 timetime
Tilb. tid 30 minutterminutter
Samlet tid 1 timetime30 minutterminutter
Servings 4personer
Author Malene
Ingredienser
1stkhvidkålshoved
500ghakket kalv og flæsk
1,5tsksalt
1stkløg
0,5tskpeber
1stkæg
1dlmel
revet muskat
50gsmørtil stegning
kødsnor
Sådan gør du
Klargør hvidkålsbladene
løsn bladene med en lille kniv omkring stokken i bunden og bring en gryde vand i kog. Husk at kålhovedet fylder en del i vandet.
Læg hele kålhovedet i det kogende vand og lad det koge ca. 5 min. Er hele hovedet ikke dækket så vend det
Stik en stegegaffel i stokken og brug en kraftig ske til at løfte hele kålhovedet op. Skil forsigtigt bladene så de forbliver hele. Bliver næste blad for hårdt, så læge hele hovedet tilbage i det kogene vand.
Skær lidt af stokken på bladet fra og kog eventuelt de løse blade lidt eksta. De skal kunne pakkes uden at knækker eller gå fra hinanden.Forvent at bruge ca. 6 bladeGem kogevandet!
Fars og indpakning
Først røres kødet med salt, for at gøre farsen lidt sej. Tilsæt så revet løg, peber, æg og halvdelen af melet. rør det sammen med dejkroge på en røremaskine. tilsæt mere mel indtil farsen er fast og kan formes.
På hvert blad lægges en klump fars (del i ca. 6 dele) i en lidt aflang form
Lav en lille pakke ved at folde siden med stokken ind over farsen
Fold siderne ind
Til sidst foldes bladspidsen ind og der bindes en kødsnor om. Læg kåldolmerne direkte i en sauterpande eller en stor gryde i et lag.
Steg kåldolmerne i smør eller margarine på begge sider ved middel varme
Når de er fint brunede, så hældes kogevandet fra hvidkålshovedet over dolmerne i panden. De skal helst være helt dækkede og skal have 20 minutter ved lav varme og med låg. Vend gerne kåldolmerne en gang undervejs.
Læg dolmerne til side og hold varme, mens kogevandet bringes i kog. Enten kan kogevandet bruges til en opbagt sauce eller det kan jævnes som det er. Smag til med salt, peber og eventuelt lidt boullion.Serveres med kartofler eller som de er.