Kåldolmere

Mormors Kåldolmere

Kært barn har mange navne så kåldolmere kaldes også hvidkålsrouletter  eller hvidkålsdolmere og er blot en frikadellefars rullet i hvidkålsblade og serveret med kartofler og brun sauce. Det er rigtig mormor-mad når det er bedst, så lave eventuelt til to dage.

Kåldolmere
0 fra 0 stemmer
Udskriv

Kåldolmere

Vi har lavet en detaljeret opskrift med gode fif til de bedste kåldolmere. Der skal helst bruges hele hvidkålsblade og det får man nemmest ved at koge hele hvidkålshovedet og derefter skille bladene fra.

Ret Hovedret
Køkken Dansk
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Malene

Ingredienser

  • 1 stk hvidkålshoved
  • 500 g hakket kalv og flæsk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 stk løg
  • 0,5 tsk peber
  • 1 stk æg
  • 1 dl mel
  • revet muskat
  • 50 g smør til stegning
  • kødsnor

Sådan gør du

Klargør hvidkålsbladene

  1. løsn bladene med en lille kniv omkring stokken i bunden og bring en gryde vand i kog. Husk at kålhovedet fylder en del i vandet.

  2. Læg hele kålhovedet i det kogende vand og lad det koge ca. 5 min. Er hele hovedet ikke dækket så vend det

    hvidkålsblade kåldolmer3
  3. Stik en stegegaffel i stokken og brug en kraftig ske til at løfte hele kålhovedet op. Skil forsigtigt bladene så de forbliver hele. Bliver næste blad for hårdt, så læge hele hovedet tilbage i det kogene vand.

    hvidkålsblade kåldolmer2
  4. Skær lidt af stokken på bladet fra og kog eventuelt de løse blade lidt eksta. De skal kunne pakkes uden at knækker eller gå fra hinanden.

    Forvent at bruge ca. 6 blade

    Gem kogevandet!

    hvidkålsbalade-kåldolmer

Fars og indpakning

  1. Først røres kødet med salt, for at gøre farsen lidt sej. Tilsæt så revet løg, peber, æg og halvdelen af melet. rør det sammen med dejkroge på en røremaskine. tilsæt mere mel indtil farsen er fast og kan formes.

    fars til kåldolmere
  2. På hvert blad lægges en klump fars (del i ca. 6 dele) i en lidt aflang form

    fars pakkes ind til kåldolmere
  3. Lav en lille pakke ved at folde siden med stokken ind over farsen

    kåldolmere pakkes ind
  4. Fold siderne ind

    kåldolmere pakkes ind
  5. Til sidst foldes bladspidsen ind og der bindes en kødsnor om. Læg kåldolmerne direkte i en sauterpande eller en stor gryde i et lag.

    kåldolme bundet med snor
  6. Steg kåldolmerne i smør eller margarine på begge sider ved middel varme

    stegte kåldolme
  7. Når de er fint brunede, så hældes kogevandet fra hvidkålshovedet over dolmerne i panden. De skal helst være helt dækkede og skal have 20 minutter ved lav varme og med låg. Vend gerne kåldolmerne en gang undervejs.

    Kåldolmere koges
  8. Læg dolmerne til side og hold varme, mens kogevandet bringes i kog. Enten kan kogevandet bruges til en opbagt sauce eller det kan jævnes som det er. Smag til med salt, peber og eventuelt lidt boullion.

    Serveres med kartofler eller som de er.

    Kåldolme med karteller og sauce

Vi hører gerne fra dig