Henriks Julesild med øl, snaps og krydderier
Vi har sammensat en god krydret og sød julesild, med både juleøl, snaps og masser af krydderier. Listen af ingredienser er måske lang, men du vil nok have det meste i forvejen, så det er tid til at lave julesild til julefrokosten.
Vi kan god lide en julesild, som er lidt anderledes end de sild der købes i butikkerne. Den må gerne have masser af varme krydderier og noget sødme over sig.
Efter en julefrokost i byen, prøvede vi at sammensætte denne sildeopskrift ud fra smagene. Det er lykkedes og den er tæt på den opskrift vi ikke lige kunne få.
Det betyder meget at du vælger en god sild at lave kryddersild ud fra. Køb en god kvalitet sild i hele fileter på glas eller hos fiskehandleren. Prøv eventuelt at bruge den samme lage på marinerede sild og på kryddersild. Du kan også prøve med spegesild fra fiskehandleren, som udvandes inden de bruges i opskriften
Henriks Julesild med øl, snaps og krydderier
Ingredienser
- 1 glas Marinerede sild, hele evt. kryddersild
- 1 stk Nisseøl eller juleøl
- 2 glas snaps
- 2 spsk Korianderfrø
- 2 stk Stjerneanis
- 1 stk Kanelstang
- 5 stk Kardemommekapsler, hele
- 100 g Brun farin
- 1 stk Skalotteløg
- 1 ds tomatpure ca 150 g
- 1 spsk mørk balsamico
- 2 tsk Allehånde
Sådan gør du
- Start med at koge øl, brun farin, krydderierne in til det halve. Der skal være fuld gang i smagen af krydderier og der skal være en god sødme. Smag evt. til med mere krydderi og sukker.Fisk kanelstangen og stjerneanis op til sidst.
- I en gryde sauteres de finthakkede skalotteløg i en smule olie i et minut og derefter tilsættes tomatpure. Så snart pureen skifter farve og dyfter sødt er den klar.
- Bland de to dele sammen lidt af gangen, så den har konsistens som ketchup. Hæld to snapseglas snaps i til sidst. Lad marinaden afkøle med låg.Del sildefileterne og bland dem godt med den kolde lage. Lad sildene trække i marinaden i 2 dage eller længere.
- Server på godt rugbrød, med en god skefuld marinade og eventuelt med lidt kapers og dild.
Krydrede Julesild til julefrokosten kan selvfølgelig bruges til alle kolde frokostborde året rundt. En anden silde klassiker er Farmors stegte sild, som vi ikke kommer igennem julefrokosten uden.
Læs mere: Klargøring til julefrokost > hjemmelavet skinkesalat > bøger om julemad