Gisou
Spis Sundt

Januar – forslag til sunde retter

Ovenpå den mere fede julemad og en god nytårsmenu, har mange af os brug for noget afveksling og måske også sundere mad, der kan hjælpe til at barbere et par kilo af.

Så vil har samlet et par forslag til nogle af vores opskrifter og det er alle opskrifter vi kan se er populære i januar, når nytårsforsætterne melder sig.

For de fleste er det jo en kombination af hvad man spiser og selvfølgelig også hvor meget. Derfor skal man spise varieret og man skal følge de officielle kostråd. Vi har et par forslag mere med tallerken-modellen og +20 minutter.

Opskrifter på sunde retter til januar

Maden i en mørk og kold januar må gerne have noget varme og smag. Det har retterne herunder og det er samtidig retter der mætter. Vores erfaringer med retter med mange grøntsager er, at sulten melder sig senere på dagen. Linser og bønner giver en god mæthed og derfor er de en del af retterne herunder.

Gisou er en af vores mest besøgte og mest populære retter. Det er en krydret hvidkålsret med oksekød og er god for hele familien.

Gisou – krydret hvidkålsret
Gisou er en dejlig krydret ret med oksekød og hvidkål for hele familien. Lav en stor portion gisou, så der er nok til flere dage
Se opskriften
Gisou
Krydret linse- og gulerodssuppe
Prøv en lidt krydret og tyk suppe, som passer godt på kolde dage og som kan laves i forvejen. Den kan varieres efter behov, så tag mængderne som vejledende.
Prøv at riste lidt hele eller let knuste krydderurter sammen med løg. Det giver en anden smag, når krydderurterne er hele og ristes.
Se opskriften
suppe med ristet bacon
Curry med rødbeder og kikærter
Denne curry med rødbeder er en smagfuld og nem ret at lave. Den er billig i rødbede sæsonen og er lige så god dagen efter.
Kan laves i forvejen og serveres med brød, naan eller ris
Se opskriften
curry med rødbeder og kikærter nem gryderet
Indisk dahl
Smagfuld indisk vegetarret, der er meget nem at lave. Server eventuelt naan brød og frisk koriander på toppen
Se opskriften
Indisk dahl med røde linser
Grillede kyllingespyd med limeblade
Dette er kyllingespyd vietnam-style med lime, ingefær, five spice, hvidløg og meget mere. kyllingen skal først marineres og det kan gøres dagen før.
Husk at lave marinade og marinere i god tid. Opskriften på vietnamesisk marinade findes også her på siden
Se opskriften
Fransk løgsuppe
En både smagfuld og billig suppe, der er nem at lave.
Se opskriften
løgsuppe

Opskrifter på tilbehør til kød

Her er et par forslag til tilbehør, som kan serveres sammen med et stykke kød. Prøv ovnstegte bønnefritter eller blomkål med mandler og parmesan. Begge retter giver masser af smag og det handler netop om at få mere smag frem i tilbehøret. Gode dampede grøntsager er fint når de er friske, men mange af vores vintergrøntsager kan godt tåle at blive stegt eller bagt, for at få smagen frem.

Stegt broccoli med goma dressing
Lav et hurtigt tilbehør til eksempelvis en hakkebøf eller et stykke stegt kylling. Goma dresing kan købes færdiglavet i nogle supermarkeder (Rema mf.) eller man kan lave den selv.
Se opskriften
stegt broccoli med goma dressing til hakkebøf
Bønnefritter af frosne grønne bønner
Prøv fritter lavet af grønne bønner i ovnen. De passer godt til mange af de samme retter som man ville servere fritter af kartoffel til. Men skal man have et kulhydratfattigt alternativ, så er bønnefritter et godt alternativ. Bønnefritter kan også bruges som en lille snack eller tapas
Se opskriften
bønnefritter af grønne frosne bønner
Tabouleh-inspireret grønkålssalat
Tabouleh er en vegetarisk salat med masser af smag. I denne opskrift har vi brugt finthakket grøntkål og couscous. Prøv Tabouleh som tilbehør til stegt eller grillet kylling eller i et pitabrød.
Se opskriften
tabouleh salat med grønkål
Stegt blomkål med mandler og parmesan
En lækker måde at servere blomkål som et smagfuldt tilbehør. Stegningen er vigtig for den gode smag og det der gør retten helt anderledes end kogt blomkål.
Se opskriften
Blomkål fra markedet
Let Cole Slaw
Denne cole slaw er en let version der kan laves på kort tid. Den passer godt i en burgerbolle eller i et pitabrød.
Vi har lavet opskriften med spidskål, da den er lidt mildere end hvidkål, men spidskålen kan sagtens erstattes med andre kåltyper.
Se opskriften
let cole slaw
Blomkål med chili og ingefær
Lav et nemt og smagfuldt tilbehør ved at stege blomkål sammen med ingefær og chili. Blomkål får en halt anden smag når den steges istedet for at koges. Passer godt til et stykke stegt kylling.
Se opskriften
Blomkål med chili og ingefær
Råsyltede grøntsager
I denne opskrift er der brugt kinaradise og gulerødder, men det kan varieres efter ønske eller hvad der findes i køleskabet. Det er en råsyltning, hvilken betyder at grøntsagerne ikke varmes op, men syltes i en kold lage.
Grøntsagerne kan holde et par dage på køl.
Mængderne kan du variere, bare lagen dækker grøntsagerne.
Se opskriften
Råsyltede grøntsager

Det var et par forslag til sunde og slankende opskrifter i januar, som vi håber kan inspirere dig. Vi deler de retter og opskrifter, som vi selv holder af og selv laver. I det sidste år er vi blevet godt inspireret af forskellige måltidskasser, hvor vi har taget flere opskrifter eller tilberedningsmåder til os.


Abonnér på Madkalender.dk

Få nye opslag som den første!

Join 77 other subscribers

Vi hører gerne fra dig