t-tallerkenmodellen+20
Dagens mad,  Spis Sundt

Tallerkenmodellen og 20 minutter (T+20)

Det er blevet januar og for mange betyder det kur, diæt eller slankekost, nu når julen er overstået. Det er nok også den måned hvor flest indser at de ikke kan holde kuren.

Vi har igennem længere tid tænkt os at ændre hvordan vi spiser, men vi vil kigge efter nemme principper, der kan føre til varige ændringer. Ikke noget med hurtige vægttab, med at stoppe med at spise særlige fødevarer eller drikke slankepulvere, men derimod se på mængden af mad og en anden måde at spise eller servere maden på.

Det har ført os til et par principper vi prøver af lige nu.

 • For det første bliver maden anrettet på tallerknerne i køkkenet,
 • Maden bliver anrettet efter Tallerkenmodellen og
 • Det skal tage 20 minutter at spise portionen.

Vi kalder det T+20. Det at ændre vaner kræver mange gentagelser af det nye og det kræver enkelhed (simplicity). Der findes masser af teorier om ændring af adfærd, men fælles for de fleste er at det kræver fokus og vedholdenhed. Tænk simpelt: “Jeg ser tallerkenen som et T og lægger maden derefter” eller “mad serveres på tallerkener ikke i gryder”. Havde det været nemt, så var færre af os overvægtige, vi motionerede mere og ingen røg.

Maden anrettet i køkkenet

Det er nemt at stille gryderne på bordet og lade alle spise det de ønsker. Men der sker typisk to ting, som for det første betyder at vi spiser til gryderne er tomme og vi tænker ikke over fordelingen af maden. Fordelingen er det som tallerkenmodellen handler om.

Tallerkenmodellen

Med tallerkenmodellen kan du nemmere styre fordelingen af kulhydrater (typisk stivelse), proteiner og fedt i dit måltid. Det handler helt enkelt om at tænke over hvordan fordelingen er. Der er en del varianter af tallerkenmodellen, som eksempelvis Y-tallerkenmodellen, T-tallerkenmodellen og flere andre.

y-tallerkenmodellenY-Tallerkenmodenne betyder at 1/5 Kød/fisk/ost/sauce/protein (mellem de to Y-grene. 2/5 grøntsager og 2/5 brød/pasta/kartofler. Se billedet og tænk på at der er tegnet et Y på tallerkenen

 

 

 

t-tallerkenmodellenT-Tallerkenmodellen betyder 1/2 tallerken grønt (over T-stregen), 1/4 brød/pasta/kartofler (stivelse) og 1/4 Kød/fisk/ost/sauce/protein. Se på billedet og tænk på at der er tegnet et stort T gennem midten af tallerkenen.

20 minutter

20 minutter er den tid det minimum skal tage at spise sin portion mad. Det må gerne tage længere tid, men helst ikke kortere tid. De 20 minutter hjælper med at kroppen får en mæthedsfornemmelse inden man starter på portion 2 eller 3. Ved at spise meget hurtigt, kan man snyde mæthedsfornemmelsen, så man reelt når at overspise inden kroppen sender signalet “jeg er mæt”. Det giver i øvrigt også en anden fordel, nemlig at man har tid sammen.T-Tallerkenmodellen + 20 minutter

Vigtigt: sæt dig ind i tingene og husk at små børn, ældre eller specielle tilstande kan kræve en anden kost.

 

 

Opdatering: Savner du lidt inspiration så prøv at kigge på bogen Sense. Vi har skrevet lidt om Sense her

Grønt Grundkøkken

Hvis du vil beregne dit BMI, så prøv denne BMI beregner


Abonnér på Madkalender.dk

Få nye opslag som den første!

Join 77 other subscribers

2 Comments

 • Vibeke

  Hvordan er det gået med T+20-modellen? Har I brugt den i de 3 uger, der er gået og virker det?

 • Malene

  Vi har brugt den når det er muligt (andre laver mad, på rejse og lignende kan gøre det lidt svært). Det er jo ret nemme huskeregler 1. tænk på et T når tallerkenen fyldes 2. det skal tage mindst 20 minutter at spise den første portion.
  Det er ikke opskriften på et hurtigt vægttab, men nærmere en varig omlægning. Så svaret på om det virker skal jo være et svar i kilo og om det er anvendbart. Vægten kan vi ikke se hos os alle men et par i husstanden har tabt sig og en ting vi alle har bemærket er mindre overmæthed og oppustethed. Det skal nok komme og det er nemt at leve efter.
  Spiser man i en kantine eller buffet, så er det nemt at starte med at fylde halvdelen af tallerkenen med grønt og derefter tage kød. Det gør en ret stor forskel at gøre det i den rækkefølge.

Vi hører gerne fra dig