Farmors stegte sild til frokostbordet
Der er ikke noget bedre end en hjemmelavet klassiske stegt sild. Den passer som fast ret til det danske kolde bord og den er ikke svær at lave til eksempelvis julefrokosten eller påskefrokosten. Hos os var det farmor der stod for de stegte sild og det er farmors opskrift – eller det der nærmer sig, da farmor bare lavede den på hukommelsen og smagte på lagen. Lige dele sukker og eddike eller en anelse mere sukker passer fint.
Stegte sild til frokostbordet
Lav gerne stegte sild dagen før og de kan holde sig ca. en uge i køleskabet. De fleste supermarkeder har enten ferske silde fileter eller pakker med frosne. Prøv med de friske, hvis du kan finde dem, men resultatet bliver også godt med frosne sild. Beregn en sildefilet per person/mad. En hel sild deles i to filetter.Skal helst trække mindste 1 døgn
sild (hele)
Ingredienser
Marinade
- 3 dl eddike
- 3 dl sukker måske lidt mere
- 1 dl vand
- 2 stk løg
- 10 stk peberkorn
- 3 stk laurbærblade
Sild
- 5 stk sild En sild deles i 2 fileter
- 8 spsk rugmel eller mere
- 1 spsk hvedemel
- salt og peber
Sådan gør du
- Bland ingredienserne til marinaden og lad dem koge op i en gryde. Kom først løgene i de sidste minutter. Lagen skal smages til og normalt tilsætter jeg ekstra sukker. Man skal kunne smage det sure og skarpe i eddikken og samtidig skal man have en sød smag fra sukkeren. Der skal en del sukker i for at nå den rette balance.Marinaden skal køle af inden den hældes på sildene.
- Sildene kan laves hele eller de kan deles i to filetter. Start med at finpudse dem med en skarp kniv og fjern rygfinnen. Rygfinnen kan også fjernes med en ren saks.
- Mens filetterne er fugtige, vendes sildene i blandet rugmel, hvedemel, salt og peber. Lad dem suge et øjeblik så melet hænger fast.er silene for tørre er det svært at få melet til at hænge fast.
- Flyt dem derefter videre til en varm pande med smør eller smagsneutral olie. rugmelen og silden skal nå at tage lidt farve og typisk skal der steges 2-3 min på hver side.
- Læg sildene direkte i en plastikbøtte eller lignende med tæt lukning. Hæld den kolde lage over og sæt dem på køl. Inden låget lukkes, lægger jeg ca et løg skåret i skiver øverst. Løgene bliver rigtig gode efter et døgn sammen med sild og lage.
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var!
Henriks Julesild med øl, snaps og krydderier
Vi har sammensat en god krydret og sød julesild, med både juleøl, snaps og masser af krydderier. Listen af ingredienser er måske lang, men du vil nok have det meste i forvejen, så det er tid til at lave julesild til julefrokosten.
De stegte sild passer fint til julefrokosten, men passer selvfølgelig til alle lejligheder med dansk frokostbord.
Se også: Henriks julesild med øl og snaps