Moussaka er en god krydret ret, der ve første øjekast kan minde om den italienske lasagne. Men den er helt sin egen og der er nok lige så mange opskrifter som antallet af græske øer. Her er et bud på moussaka opskriften
Ret Hovedret
Køkken Grækenland
Forb. tid 45 minutterminutter
Tilb. tid 45 minutterminutter
Samlet tid 1 timetime30 minutterminutter
Servings 5personer
Author Malene
Ingredienser
Kødsauce
2stkløg
4fedhvidløg
800-1000ghakket oksekød
300gkartofler
10stksoltørrede tomaterkan udelades
1dstomatpuré
1tskkanel
2spskrosmarin
2spskoregano
1spsktimian
1spskpaprika
1/2tskspidskommen
Aubergine
2stkaubergine
3dshakkede tomater
Bechamelsauce
50gsmør
4spskhvedemel
1/2lmælk
1/2nødmuskatnødrevet
Andet (valgfrit)
200grevet ost (mozarella)
Sådan gør du
Kødsauce
Start med at stege løgene og hvidløg i lidt olie i en stor gryde. Begge dele skal blive gennemsigtige og gyldne.
Hæld løgene op i en skål og varm godt op igen. Brun kødet af af to omgange, så det brunes og ikke blot koges (ikke for meget kød på ad gangen).
Tilsæt løg og alt kød til gryden. Tilsæt alle krydderier og tomat.Lad det passe sig selv ved lav varme i mindst 20 min. mes resten gøres klar
Auberginer
Skær auberginer i 1/2 cm skiver på langs. Drys dem med lidt fint salt. Steg skiverne lidt ad gangen på en varm pande.
Bechamelsauce
Smelt smørret ved middel varme uden at det tager farve. Drys melet i smørret og rør sammen. Mel og smør skal nu have lov at brune lidt. Det må gerne boble lidt og blandingen skifter farve til gylden som på billedetTilsæt lidt mælk og pisk. Lad det koge lidt op inden der tilsættes mere mælk. Forsæt til al mælk er tilsat samt revet muskatnød.Både bruning af mel og tilsætning af mælken er vigtige, da det sikrer at opbagningen ikke smager af mel.Man kan vælde at drysse lidt ost i saucen, men det behøves ikke
Moussakaen samles i fad
Start med at smøre et fad med høje sider med smør eller olie.
Læg et tyndt lag kødsauce i bunden og derefter de stegte auberginer. Lidt mere kødsauce og så skiver af kartofler.
De fleste opskrifter på moussaka bruger bechamelsaucen som det øverste lag og ikke til at blande ind imellem andre lag - men det vælger man jo selv.
Så skal resten af kødsaucen hældes over
Til sidst skal resten af bechamelsaucen fordeles over fadet og der kan evt afsluttes med lidt revet ost.
Nu skal fadet i ovnen på 175 grader C varmluft i ca. 45 minutter. Den skal gerne få en gylden overflade. Nu er Moussakaen klar til servering med lidt salat eller brød til.