Moussaka
Moussaka er nært beslægtet med den italienske lasagne, men er krydret med græske krydderier som rosmarin, kanel, paprika. Mængderne kan varieres, men der skal godt med krydderier i. Måske ser listen af ingredienser lang ud, men mange af ingredienserne findes nok i skabet allerede.
Lav eventuelt en stor gryde kødsauce til fryseren og tag en portion fra, som krydres som moussaka.
Der skal ikke pastaplader i moussaka, men det bruger vi dog nogle gange alligevel for at give lidt ekstra fylde.
Moussaka
Moussaka er en god krydret ret, der ve første øjekast kan minde om den italienske lasagne. Men den er helt sin egen og der er nok lige så mange opskrifter som antallet af græske øer. Her er et bud på moussaka opskriften
personer
Ingredienser
Kødsauce
- 2 stk løg
- 4 fed hvidløg
- 800-1000 g hakket oksekød
- 300 g kartofler
- 10 stk soltørrede tomater kan udelades
- 1 ds tomatpuré
- 1 tsk kanel
- 2 spsk rosmarin
- 2 spsk oregano
- 1 spsk timian
- 1 spsk paprika
- 1/2 tsk spidskommen
Aubergine
- 2 stk aubergine
- 3 ds hakkede tomater
Bechamelsauce
- 50 g smør
- 4 spsk hvedemel
- 1/2 l mælk
- 1/2 nød muskatnød revet
Andet (valgfrit)
- 200 g revet ost (mozarella)
Sådan gør du
Kødsauce
- Start med at stege løgene og hvidløg i lidt olie i en stor gryde. Begge dele skal blive gennemsigtige og gyldne.
- Hæld løgene op i en skål og varm godt op igen. Brun kødet af af to omgange, så det brunes og ikke blot koges (ikke for meget kød på ad gangen).
- Tilsæt løg og alt kød til gryden. Tilsæt alle krydderier og tomat.Lad det passe sig selv ved lav varme i mindst 20 min. mes resten gøres klar
Auberginer
- Skær auberginer i 1/2 cm skiver på langs. Drys dem med lidt fint salt. Steg skiverne lidt ad gangen på en varm pande.
Bechamelsauce
- Smelt smørret ved middel varme uden at det tager farve. Drys melet i smørret og rør sammen. Mel og smør skal nu have lov at brune lidt. Det må gerne boble lidt og blandingen skifter farve til gylden som på billedetTilsæt lidt mælk og pisk. Lad det koge lidt op inden der tilsættes mere mælk. Forsæt til al mælk er tilsat samt revet muskatnød.Både bruning af mel og tilsætning af mælken er vigtige, da det sikrer at opbagningen ikke smager af mel.Man kan vælde at drysse lidt ost i saucen, men det behøves ikke
Moussakaen samles i fad
- Start med at smøre et fad med høje sider med smør eller olie.
- Læg et tyndt lag kødsauce i bunden og derefter de stegte auberginer. Lidt mere kødsauce og så skiver af kartofler.
- De fleste opskrifter på moussaka bruger bechamelsaucen som det øverste lag og ikke til at blande ind imellem andre lag - men det vælger man jo selv.
- Så skal resten af kødsaucen hældes over
- Til sidst skal resten af bechamelsaucen fordeles over fadet og der kan evt afsluttes med lidt revet ost.
- Nu skal fadet i ovnen på 175 grader C varmluft i ca. 45 minutter. Den skal gerne få en gylden overflade. Nu er Moussakaen klar til servering med lidt salat eller brød til.
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var!