Farve og alder hænger sammen for calvados
Drinks,  Nyheder

Calvados

Rom og gin er meget oppe i tiden og produceres mange steder i verden. Selv blandt nogle af calvados producenterne er man begyndt at producere nogle små batches gin.

Men en af vores gamle favoritter er og bliver calvados fra Normandiet. Den er fremstillet af æbler og pærer, hvilket man tydeligt fornemmer, når man dufter til den. Calvados er et meget lokalt produkt og der findes store kendte producenter ind imellem små gårde. Calvados er ikke bare en brændevin, men dens gamle anvendelse var mellem retter under et langt måltid. Traditionen kaldes “le trou Normand”, “det normanniske hul” og calvados blev serveret sammen med lidt æble eller pære sorbet for at stimulere sulten inden næste ret. Måske kan det sammenlignes lidt med vores danske snaps under julefrokoster.

Tre appellationer for calvados

Appellationerne er (AOC): Calvados Pays d’Auge, Calvados, Calvados Domfrontais hvoraf ca. 70% er Calvados AOC. Appellations systemet skal sikre produkter der er tro mod deres oprindelse og metoder til fremstilling. Der er derfor specielle krav til hver af de 3 appellationer og det er ikke kun det geografiske område. Eksempelvis er Calvados Pays d’Auge produceret af maksimalt 30% pærer og skal destilleres i en potte og skal derfor være dobbeltdestilleret.

Alder og lagring

Alder har en betydning og den får man også lov at betale for. Det er selvfølgelig også her producenten investerer og må vente mange år før indtjeningen kommer. En AOC calvados skal minimum ligge på træfade i 2 eller 3 år (Calvados Domfrontais), men mange lagres flere år. Det er tanninerne i egetræsfadene, der over årene får farven til at skifte fra lys/ufarvet til gullig og brunlig. Smagen udvikles samtidig fra friske æbler i de unge år til mere komplekse smage af kogte æbler, vanilje, honning, krydderier eller nødder.

Farve og alder hænger sammen for calvados

Noget af alkoholen fordamper med tiden (kaldet englenes andel), men en calvados skal holde 40% alkohol (vol.). Den destillerede alkohol kommer ud i styrker over de 40% og vi har smagt destillat på 65%, som er en meget hårrejsende oplevelse.

Alderen afgøres af den yngste calvados i en blend. Her er nogle af de mest almindelige betegnelser for alder:

  • Fine – mindst 2 år
  • Vieux eller Réserve – mindst 3 år
  • Vieille Réserve, VO, VSOP – mindst 4 år
  • Extra, XO, Napoléon, Hors d’Age, eller Age Inconnu – mindst 6 år

Hertil kommer exceptionelle år som nogle gange får deres årgang. Men stadig er langt de fleste calvados blandinger, som en dygtig kældermester stikker sammen.

Et besøg hos Roger Groult

Vi har netop besøgt Roger Groult i Pays d’auge, som igennem 5 generationer har perfektioneret fremstillingen af calvados. Vi kan kun anbefale et besøg hos Roger Groult tæt på byen Saint-Cyr du Ronceray.

Calvados fra Roger Groult

Vi valgte to forskellige og aldeles fremragende calvados nemlig en Vénérable og en Doyen d’Age som begge er henholdsvis 18+ år og mange flere år (flere generationer fra den gamle kælder). Den sidstnævnte produceres der formodentligt ikke mere end ca. 1000 flasker om året og den findes kun på ganske få fade i den ældste kælder på gården.

Læs mere på engelsk eller fransk hos IDAC-AOC om calvados


Abonnér på Madkalender.dk

Få nye opslag som den første!

Join 48 other subscribers


Vi hører gerne fra dig