Porchetta – en italiensk specialitet
Den italienske specialitet Porchetta kommer med i vores opskriftsamling. Prochetta’en svarer til en rullesteg og kan krydres på mange måder. Svinekød i forskellige udskæringer kan fås til en ret lav kilopris og vil være perfekt til en havefest.
Start med at skære nakkefileten ud til et fladt stykke. Andre kødstykker kan også anvendes og oprindeligt laves porchetta med en svineslag (brystkød). Der må gerne være svær på stegen. De fleste kødstykker vil kunne skæres forsigtigt ud til et fladt stykke, der kan krydres og rulles.
Her er der krydret med rosmarin, citronskal, løg, salt, peber, korianderfrø, sennepsfrø, lidt chiliflager, persille. Du vil kunne finde mange forskellige krydringer, men rosmarin, persille og citron går godt sammen med svinekødet. Bland ikke for mange krydderier og de må gerne være lidt grove.
Så skal stegen rulles stramt og bindes med kødsnor
Stegen kan laves i ovn eller endnu bedre på grillen. Herunder er der brugt en webergrill med indirekte varme og en foliebakke i midten. I bakken er der ca 0,5 l rødvin (en rest fra fryseren). Rødvinen giver en fantastisk duft og farve. Kernetemperaturen skal op på 72°C, så stegetermometer er en god ide. Stegetiden må gerne være 4 timer ved lav varme, så ikke for mange kul.
Når kernetemperaturen er nået, så lad stegen hvile i ca. 20 minutter. Den er nemmere at skære ud og arbejde med, når temperaturen kommer lidt ned.
Skær i passende skiver med forsigtighed, så skiverne ikke skiller ad. En skarp lang laksekniv fungerer godt. Skal skiverne i en burgerbolle, så lav skiver af ca 1-2 cm.
Hvad skal der så serveres til? Der er mange muligheder, men her der er valgt at putte den i burgerboller med eksempelvis løgkompot, dijonnaise (dijon sennep og mayonnaise), agurkesalat, rødkål eller frisk rødkålssalat.