Gadekøkken supper
Smag på Vietnam,  Tema

Gadekøkkenerne i Hanoi

I Hanois gamle bydel finder man rigtig mange deciderede gadekøkkener eller mindre lokaler, hvor der koges, grilles og steges dagen lang. Det er her de fleste vietnamesere spiser et eller flere måltider lige fra morgenmad til den sene aften.

Gadekøkkener kan være så simple at al tilberedes ved fortovskanten eller der kan være et lille butikslokale med køkken eller siddepladser. Maden tilberedes grillet, friturestegt eller med kogende varm supper. Det kan selvfølgelig også være friske forårsruller, som ikke tilberedes yderligere.

Så kan man tænke hygiejne og europæiske standarder for behandling af madvarer – dem finder man ikke her. Til gengæld finder man friske råvarer plukket eller slagtet samme morgen fra byens marked. Vi mødte friskt duftende varer, ingen fluer og ingen stank af fordærvede madvarer og affald. Hvis man er bekymret for hygiejnen når man rejser, så er kogte eller friterede madvarer et godt valg.

Vi havde en lokal guide med der fortalte om de forskellige retter og fandt nogle af de bedste steder til os.

Vi startede med nudelretten pho ga, som spises hele dagen og kostede 9 kroner, som der stod på menukortet på væggen. Nudlerne laves friske hver morgen og en vietnameser kan smage forskel på de friske og dem der er daggamle, fik vi at vide. Nudler er altså meget mere end de tørrede vi er vant til. Så dagen for familien i restauranten starter med tilberedning af risnudler fra bunden og med at lave kyllingesuppen der hældes over. Hver familie har deres egen opskrift på suppen og krydderierne der skal til. Her står suppen klar og varm lige til at hælde over nudlerne.

Dagens bedste ret var denne friterede forårsrulle. Eller nærmere en pirog af rispapir med fyld af svinekød, tynde nudler og andet godt. De blev klippet i mindre stykker lige efter fritering i en skål og tilsat friske krydderurter og lidt salt soyasauce med papaya.

Streetfood i Hanoi i Vietnam
I dette simple gadekøkken blev dagens bedste ret tilberedt. Forrest er køkkenet og bagerst ses opvaskeafdelingen. Når vi nu ofte gør køkkenudstyr til et “must” for at kunne tilberede god mad, så skal vi huske at langt mindre kan gøre det. Selve pirog’en er selvfølgelig tilberedt på forhånd, men for få kroner og under simple vilkår serveres himmelske mundfulde.

Sted: Báhn Xèo – Bánh goí – ngo cho Dong Xuan – gyden ved Dong Xuan Market

Tre slags grillet svinekød med nudler og suppe med peber. Man tager lidt nudler med suppe, krydderurter og kød på en dyb ske så der er til en mundfuld eller man blander en lille portion i en skål.


Herunder er det frisk frugt med fed sød kokosmælk og isterninger til at holde det afkølet. Der sælges frisk frugt overalt, fra boder eller fra damer der går rundt i gaderne

Slut af på den lokale café, med en kop the eller en kold kaffe med isterninger og kondenseret mælk (en vietnamesisk kaffe).

Kast dig ud i besøg i gadekøkkenerne eller tag eventuelt en lokal guidet tur, hvor du også kan få lidt forklaringer. Måske kommer du også forbi de lokale markeder eller de lokale handlende og kan se det store udbud af friske varer.

God appetit.


Abonnér på Madkalender.dk

Få nye opslag som den første!

Join 77 other subscribers

Vi hører gerne fra dig