lækker luftig tunmousse
Fisk og skaldyr,  Frokostretter,  Nytår,  Opskrifter

Tunmousse – den allerbedste klassiske opskrift

Der findes mange opskrifter på tunmousse, men vi har brugt denne specielle opskrift i mange år og vi har stadig ikke prøvet en bedre. Den kommer vist nok fra et dameblad, men er blevet tilpasset lidt over de seneste 20 år.

Denne opskrift giver en lækker luftig tunmousse, der ikke er for fed. Der er to måder at lave tunmousse på, hvor den ene anvender smør og den anden, som her, bruger husblas og flødeskum.

bedste tunmousse pyntet

Tun mousse - den allerbedste klassiker

Malene
Denne opskrift giver en luftig og ikke for fed tunmousse. Lav rigeligt af den, da den ofte ikke rækker ret langt.
Lav gerne tunmousse dagen før og lad den stå på køl natten over i formen.
4,60 fra 5 stemmer
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 50 minutter
Ret Forret
Køkken Dansk
Antal 4 personer
4 personer

Ingredienser
 

  • 300 g tun i vand (drænet vægt) Tun i olie kan sagtens bruges
  • 1 stk løg mellemstørrelse
  • 1 stk citron, saften
  • 250 ml creme fraiche 18%
  • 4 blade husblas
  • 1,5 dl piskefløde
  • 0,5 tsk salt måske mindre efter smag
  • 0,5 tsk hvid peber Helst hvid peber, da sort kan ses

Pynt

  • 1 stk citron
  • 1 bundt dild
  • 1 glas stenbiderrogn eller lignende

Sådan gør du
 

  • Blend løget fint i en foodprocessor. Dræn olie eller vand fra tunen og tilsæt til løget sammen med citronsaft. Blend det sammen. Du skal vælge hvor findelt det skal være. Jeg blender ikke for fint, da der gerne må være lidt struktur på moussen.
    tunmousse blender
  • Tøm indholdet i blenderen over i en skål. Tilsæt creme fraiche. Tilsæt lidt salt og hvid peber og måske lidt mere citron. Skal smages til, så der ikke kommer for meget salt eller peber i.
    tunmousse bland
  • Udblød husblas i koldt vand i en lille skål. Så snart det er blødt, hældes vandet fra. 
    tunmousse husblas
  • Sæt skålen over vandbad (ned i en gryde med lidt varmt vand). 
    tunmousse vandbad
  • Når det er smeltet, tilsættes 4-5 spsk af tunblandingen og det hele hældes tilbage til tunblandingen og omrøres grundigt.
    tunmousse bland
  • Stil skålen i køleskabet indtil det tykner. Hold øje med det. Test med en ske - kan du lave spor så er den klar. Bliver den for tyk, er det svært at røre flødeskummen i
    tunmousse spor
  • Mens skålen er i køleskabet, piskes fløden til flødeskum. Så snart tunblandingen er klar i køleskabet, vendes flødeskum med tunblanding. Vend forsigtigt flødeskummen i.
  • Find en passende skål eller form og smør med en lille smule neutral olie (lidt smør eller vindruekerneolie). 
    tunmousse form smurt
  • Hæld blandingen over i skålen og bank den let i bordet, for at få luftbobler ud. Sæt på køl et par timer til den har sat sig.
    tunmousse form
  • Nu skal tunmoussen gerne ud af formen og stadig se pæn ud. Vi bruger en kødnål til at køre rundt langsformens kant, men brug en smal kniv eller lignende uden at ridse formen.
    Sæt IKKE formen i varmt vand - tun moussen og flødeskummen smelter.
Keyword forret, tun, tunmousse
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var!

anretning af luftig tunmousse

Vi serverer ristet toastbrød eller andet ristet brød sammen med tunmousse, da den ristede smag passer godt sammen med den friske tunmousse. Lav en dressing til tunmousse af creme fraiche, lidt citronsaft, salt og hvid peber. Frisk dild kan også finthakkes i dressingen.

Moussen kan laves i en smurt form eller den kan portionsanrettes. Som på billedet holder vi fast i et ’80’er look, med tomater og dild. Prøv også med anretning på tallerkener på en bund af lidt salat eller tomat.

Man kan også bruge tunmousse som små hapsere, Canapéer eller pindemadder til festlige lejligheder.

Se også: Hapsere med ricotta og svampe

Vi kan af vores statistik se at der især er to tider på året, hvor vi spiser tunmousse og det er i påsken i foråret og det er julefrokoster og især nytårsaften.

På køl kan tunmousse holde et par dage og er rigtig god som “rester” dagen efter.


Abonnér på Madkalender.dk

Få nye opslag som den første!

Join 77 other subscribers

Vi hører gerne fra dig