Oksebov – hvordan skal jeg tilberede den
Oksebov eller bovklump er ikke det nemmeste stykke kød men passer godt til langtidsstegning og slowfood. Så okseboven passer godt til en stegeso eller en jerngryde og det prøver vi i opskriften herunder.
Stegen kan selvfølgelig skæres i tern eller skiver, men det er næsten synd når man står med hele stegen. Vi har lavet en opskrift på tilberedning i stegeso eller gryde, hvor der både kommer lidt hvidløg, laurbær, timian og rosmarin i. Peberfrugter gør også meget for smagen og de kan tydeligt duftes under stegningen.
Langtidsstegt oksebov i stegeso
Oksebov og okseklump skal have langsom og blid varme. Så find en stegeso frem eller brug en gryde der kan gå i ovnen.
Ingredienser
- 1 stk oksebov eller okseklump
- 4 stk gulerødder
- 2 stk peberfrugter kan udelades
- 2 stk løg eksempelvis rødløg
- 3 fed hvidløg
- 3 stk laurbærblade
- 4-5 stk friske timian kviste eller tørrede
- 2 tsk rosmarin frisk eller tørret
- salt, peber og olie til stegning
- 5 stk kartofler kan udelades
- 2 dl rødvin kan udelades
- 2 dl okse bouillon
Sauce
- 25 g smør
- 3 spsk hvedemel
- sky fra stegeso siet
Sådan gør du
- Klargør og snit grøntsagerne groft. anret det i bunden af stegesoen.Bruger du en stegeso af ler, skal den lige trække i vand inden brug. Det er lige så godt at bruge en gryde der kan gå i ovnen med låg.
- På en varm pande brunes okseboven på alle sider, så der kommer en god stegeskorpe. Det betyder meget for smagen! (Se Maillard effekten)
- Læg kødet i stegesoen. Hæld rødvin og oksebouillon ved stegen.Sæt stegesoen med låg i en kold ovn og tænd på 150oC. Lad den stege i 3-3,5 timer. Hvis du steger den 3,5 til 4 timer så sænk varmen efter 2 timer til ca. 120oC
Sauce metode 1
- Smelt smør i en gryde og tilsæt mel under piskning. lad det bage af et øjeblik og tilsæt skyen (siet) fra stegesoen lidt ad gangen. Lad det koge op og tykne mellem hver tilsætning.Brug eventuelt mere bouillon og smag til med salt og peber
Sauce metode 2
- Hæld al væden fra stegesoen igennem en sigte og ned i en gryde. Kog saucen ind og jævn med saucejævner eller en smørbolle. Smag til.
Har du prøvet opskriften?Lad os vide hvordan den var!
Server en grov mos af rodfrugter sammen med okseboven eller bare kogte kartofler.