Kartofler som Pommes Anna
Pommes Anna er tynde skiver af kartofler bagt i lag med smør og krydderier imellem. Pommes Anna er en klassisk fransk tilberedning af kartofler og man ser den tit anvendt på restauranter. Man kan lave pommes Anna i god tid og blot stege dem færdige lige inden servering.
Der findes mange opskrifter på pommes Anna og vi har valgt en klassisk version, der minder om den der kan findes i ældre franske kogebøger. Selve tilberedningen tager lidt tid, men det færdige resultat ser flot ud på en tallerken.
Læs mere: Grillet oksefilet > Nyretapper > Svinekæber
Kartoflerne passer godt til alle former for stege med en god sauce til. Om sommeren kan pommes Anna også fint bruges til grillmad, hvis anretningen skal tage sig lidt bedre ud.
Pommes Anna
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 250 g smør
- 4 spsk Timian eller andre der passer til kødet
- Salt og hvid peber
- Neutral olie
Sådan gør du
- Start med at skrælle og skylle dine kartofler. Snit dem fint (ca. 1-2 mm) på mandolinjern eller et rivejern der kan lave hele skiver.Læg kartoffel skiverne i koldt vand (trækker stivelse ud).
- Smør et ildfast fad med neutralt olie og læg et stykke smurt bagepapir i bunden. Det vil hjælpe når kartoflerne skal vendes ud.Fadet skal være med lige kanter og man kan vælge at lave små portionsanretninger.
- De skyllede kartofler duppes på et rent klæde.Smør smeltes ved lav varme i en gryde
- Læg nu skiverne i et tyndt lag med lidt overlap som tagsten
- Mellem hvert lag pensles der med smeltet smør. Det er nemmest med en silicone pensel, så skiverne ikke rykker sig.Brug rigeligt med smør, da en del vil løbe fra senere.Drys med timian, hvid peber og lidt salt. Pas på med salten!
- Når alle lag er lagt til toppen af fadet, lægges et stykke bagepapir som låg og gerne noget tungt ovenpå. Det kan som på billede være et fad eller lignende, der kan gå i ovnen.Bag nu kartoflerne 60 til 90 minutter i en 200o C varm ovn. Kartoflerne er færdige når en kniv kan stikkes igennem uden modstand.Stil kartoflerne koldt, hvis de ikke skal bruges med det samme eller forsæt med udskæring.
- Vend fadet og pas på det smør der kan løbe ud.Brug en lang, tynd kniv som eksempelvis en laksekniv til forsigtigt at skære passende stykker ud.
- Stil stykkerne af pommes anna på bagepapir med et par centimeters mellemrum.
- Bag stykkerne i ovnen ved 210o C varmluft i 15 minutter, så de bliver gyldne og gennemvarme.