krydderurtebed
Køkkenhaven,  Nyheder,  Råvarer og ingredienser

Friske krydderurter i plantekasse

Det er en stor fornøjelse at kunne dyrke friske krydderurter i plantekasser og bruge friske krydderurter i madlavningen. Det bliver bare endnu bedre når man selv dyrker dem. Derfor har vi lavet en vejledning til et plantebord med plantekasser og friske krydderurter.

Vi har længe haft krukker med krydderurter på terrassen, men så snart vi er væk en uge eller to, så tørrer planterne ud og går til. Samtidig vil vi gerne hæve krydderurtebedet, så der er mindre chance for besøg af katte og snegle.

Derfor har vi lavet vores eget krydderurtebed på ben. Vi fandt ud af at 3 plantekasser af flamingo næsten passer på en europalle og så er det bare at bygge ben på pallen.

Det skal du bruge:

  • en europalle eller lignende palle
  • 3 plantekasser
  • 3 plantesække med jord
  • Træ til ben
  • Træplade til sider (vandfast)
  • Lidt træbeskyttelse
  • Krydderurter i potter eller som frø

Vil du gerne have højbedet til at holde længe, så brug trykimprægneret træ. Krydderurterne er i plantekasser og plantesække og dermed ikke i kontakt med træet. Derfor kan du også give træet en gang maling eller træbeskyttelse.

Læs også: Kartoffelsalat > Grillede kyllingespyd >Grillet marineret lammekølle

Sådan bygger du et krydderurtebed i plantekasser:

Start med at sætte de 3 plantekasser på pallen. Hvis kasserne er større end pallen, så gøres pallen større ved at sætte et bræt eller to på siden af pallen. I vores tilfælde skulle der to brædder med en tykkelse på 2,5 cm  på hver af de lange sider af pallen.

Krydderurter i plantekasse

Så skal der monteres ben i hjørnerne. På billedet herunder kan man se to brædder (ben) på ca. 12,5 x 2,5 cm sat på hjørnet af pallen. Vi valgte at lave benene 95 cm lange og montere dem på pallen så både plantekassen og plantesækken er skjult. 

urtebed-plantekasse

Set fra siden kan man se de to brædder samlet til et stabilt ben.

Vi har brugt vandfast krydsfiner til siderne og sat et bræt på toppen, hvor krydsfineren er skruet fast på bagsiden. De 4 brædder på toppen hjælper også med at stive plantebordet af.

krydderurtebed

Klar til plantning af friske krydderurter i plantekasse:

Sæt plantekasserne ned i plantebordet og vend vandingshullerne samme vej. Læg plantesække på kasserne og lav 3 passende huller på oversiden af sækken. Laver du et stort hul, så kan sækken ikke holde sammen og jorden flyder ud. Sær heller ikke helt ud til kanten af sækken, da jorden så også flyder over.

Husk også at lave huller i bunden af sækken, så jorden kan komme ned i hullerne i plantekassen og dermed suge vand op til resten af sækken.

Friske krydderurter i haven

Så er det tid til at plante friske krydderurter i plantekassen fra frø eller købt i potter.

Nogle krydderurter kan godt overvintre i kassen. I år kunne purløg, mynte, estragon, persille og oregano overleve.

Vi planter masser af basilikum hvert år og også gerne thaibasilikum og koriander og dild.

Prøv også andre mindre kendte krydderurter. Vi har både haft citrongræs og vandpeber. Citrongræs bruges meget i asiatiske retter og specielt i vietnamesisk mad. Vandpeber er også fra østen og har en aromatisk krydret smag og smagen af peber. Der findes mange andre spændende krydderurter, så det er bare at prøve sig frem. God fornøjelse.

plant krydderurter i plantekasse

I næste artikel kigger vi på det seneste projekt, som er to højbede som køkkenhave.


Abonnér på Madkalender.dk

Få nye opslag som den første!

Join 49 other subscribers


Vi hører gerne fra dig