Det Bornholmske spisekammer

På Bornholm er der igennem de sidste år sket en stor udvikling inden for fødevarer, spisesteder og specialiteter. Vi har samlet et lille udvalg, som vi mødte i april 2017 – den første uge i sæsonen. Det unikke ved Bornholm, er det store udvalg som er samlet på den lille ø og den høje kvalitet, som mødes mange steder.  Nogle er nye oplevelser og andre har vi kendt igennem mange år.

Ramsløg

Man finder masser af ramsløg i den Bornholmske natur. De kan bruges direkte i maden eller de kan eksempelvis laves til salt. Du kan også finde en opskrift på gravad lammefilet med ramsløg eller marinade til lammekølle her.

Læs lige på lektien, da ramsløg kan forveksles med et par giftige planter!

ramsløg fra Bornholm

Sponsoreret

Kalas is i Sandvig

Der findes en lille café og ismejeri i Sandvig lige ved havnen – Kalas is. Kalas laver is af egne frugter og fra lokale køkkenhaver.

Sandvig Kalas Is

Nordbornholms Røgeri

Det kan være svært at finde en plads ude eller inde på Nordbornholm Røgeri i højsæsonen. Restaurationen har en buffet, med de mest klassiske fiskeretter til under 200 kr. Bestil eventuelt bord til frokost eller aften. Ved Røgeriet findes også en fiskebutik.

Nordbornholms Røgeri

 Christiansøpigens Sild

Vi skal med mellemrum have en god sild fra Christiansøpigens Sild og gerne “Rød Kryddersild”. Varerne bliver håndlavet af 3 ansatte på den lille fabrik i Svaneke. Selve krydringen er uovertruffen og det er altid meget flotte sildefiletter. Man skal ikke til Bornholm for at finde silden, da den også ofte kan findes i Irma eller Kvickly.

Christiansøpigens sild på rugbrød

Svaneke Bryghus

Bryghuset er et besøg værd af to årsager, hvoraf øllet er den ene og restaurationen er den anden. Hvis vi starter med det vigtige, så har Svaneke bryghus siden 2000 ligget på Svaneke torv i den gamle købmandsgård. Kun nogle bryg laves i samme bygning som restauranten, hvor det hele startede og resten laves lige uden for byen i en nyere bygning (fra 2007). Der laves mange forskellig bryg af høj kvalitet og inklusiv de specielle versioner der ca. 25 i skrivende stund.

 Svaneke Bryghus

 Stammershalle badehotel og restaurant

Efter at have besøgt Stammershalle flere gange med overnatning, er vi glade for at være tilbage igen i foråret 2017. Menuen er fast, men man kan vælge hvor mange retter man ønsker og der er også mulighed for at vælge en mindre dagsmenu. Til børnene laves meget gerne en mindre menu eller, på forespørgsel, noget enkelt af det, de lige har i køkkenet. Således fik vores yngste barn perlehøne med forskelligt grønt forrige gang vi besøgte stedet. Hotellet er et badehotel i indretning og beliggenhed, lige ned til Bornholms nordlige klippekyst. Fra det meste af hotellet er der en fremragende udsigt og det er svært at forlade terrassen på værelset, når man først har sat sig. Det hjælper dog gevaldigt, når det er for at gå i restauranten for at spise!

Stammershalle Badehotel

Johan Bülow lakrids

Johan Bülow lakrids kan købes på det meste af Bornholm og i resten af landet. Man kan besøge en af forretningerne i Svaneke og det var i Svaneke det hele startede. Vores foretrukne har flere år været “A”, men der er kommet en del flere til siden og de er bestemt heller ikke ringe! Vi har spist os igennem en del varianter, også sæsonudgaverne, og der er mange gode!

lakrids

Restaurant Nordlandet

I 2016 åbnede helårsrestauranten Nordlandet på hotellet af samme navn i Sandvig. Stilen er afslappet og menukortet er enkelt. Velhængt kød har en velfortjent plads på menuen. Vi prøvede en 4 retters menu med vin og begge dele var perfekte!
Vi havde dog overvejet den 900 gram Côte du boeuf med bearnaise, men den skal vi have til gode til næste gang.

Restaurant Nordlandet

Start eller slut eventuelt med en drink i Penyllan, som ligger i etagen under restauranten. Pennyllan brygger sit eget øl og serverer også en række mindre retter. Prøv en gin & tonic med hjemmelavet tonic sirup og agurk og nyd udsigten.

Gin and tonic på Penyllan

Svaneke Chokoladeri

Vi slutter ugen med en flødebolle fra Svaneke Chokoladeri.

Slutnote om Bornholm

Som skrevet i indledningen, så er dette kun et lille uddrag fra det Bornholmske spisekammer. Vi har slet ikke omtalt de lokale gårdbutikker eller turistfælderne, de må komme med i et indlæg næste gang. Slutnoten er at Bornholm har meget at byde på inden på det kulinariske område. Vi taler ikke om få restauranter eller produkter, men en ø der er fuld af både veletablerede og nystartede virksomheder inden for 588 km² og et indbyggertal på under 40.000. Godt gået og et besøg værd.

Vi hører gerne fra dig