Hvedeboller, langtidshævede med surdej
Længe har vi ønsket at kunne bage en velhævet, luftig og sprød bolle med en velsmagende mørk skorpe. Nu lykkedes det endeligt efter mange forsøg, som var tæt på men ikke helt i mål.
Vi kan godt lide brød og er ikke blevet mindre forvendt af at bo i Frankrig og blive forsynes fra den lokale franske Boulanger. Der bages selvfølgelig brød to gange om dagen, så man altid får det allerbedste brød.
Denne opskrift er vores egen efter flere forsøg og baseret på langtidshævning, surdej og lidt fuldkornsmel. Men det er ikke et fuldkornsbrød eller en grovbolle.
En bagesten hjælper til at holde temperaturen i den varme ovn, men kan godt undværes.
I opskriften er der brugt en røremaskine (Kenwood) med en fast stor røreskål og med låg. Røremaskinen gør det nemt, men det kan selvfølgelig gøres i hånden.
Langtidshævede boller med surdej
Ingredienser
- 6 dl koldt vand
- 1 dl surdej Se vores opskrift
- 2 g gær (svarer til en lille ært
- 15 g salt
- 500 g hvedemel (ølandshvede, manitoba eller helt almindeligt)
- 100 g fuldkornsmel
Sådan gør du
Dejen og hævning
- Start med at opløse salt i 5 dl vand. Så snart salten er opløst røres gær og surdej i vandet.Gem 1 dl vand til alt melet er tilsat
- Tilsæt alt fuldkornsmel og hvedemel og kør det ved laveste hastighed på en røremaskine med dejkroge. Rør i 5 minutter.Dejen skal være blød og den skal kunne hænge fast omkring dejkrogen når der røres. Tilsæt evt lidt mere ved eller mel.
- Lad dejen blive i røreskålen på røremaskinen. Er der låg på røremaskinen så brug det eller læg et viskestykke over, så dejen ikke udtørrer. lad den hvile en time og rør så igen i 5 min.
- Smør en skål eller plasticboks med et par dråber neutral olie og hæld dejen i boksen.Dæk æsken eller sæt låg på og lad dejen hæve på køl indtil et par timer før bagning
Bagning
- 3-4 timer før bagning tages dejen ud fra køl. Lad den opnå stuetemperatur på ca. 2 timer. Dejen vil forsætte med at hæve når den får varme.
- Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord. Form 12 boller med en spatel og sæt dem forsigtigt på bagepapir der passer i størrelse med en bagesten. Læg et fugtigt klæde over og lad dem forsætte hævningen ca. 1 time
- Varm ovnen op på 260 C med en bagesten på en rist. Sæt gerne en bradepande nederst i ovnen.Når ovnen er helt varm flyttes bollerne på bagepapiret inde på bagestenen. Temperaturen falder hurtigt, så hold ovnen lukket så meget som muligt. Hæld ca. 1/2 dl vand i bradepanden.
- Skru ned på 240 C og bag i ca. 20 min. Bollerne skal få en mørk overflade og skal lyde hule, når man banker dem under bunden. Hellere bage lidt længere end underbagt.Lad bollerne køle af på en rist (eller spis dem med det samme)
Opskriften på en surdej findes her og er meget enkel at lave